Общее·количество·просмотров·страницы

понедельник, 17 января 2011 г.

Історія розвитку обчислювальної техніки, класифікація та покоління ЕОМ


Комп’ютер – це будь-який пристрій для автоматичної обробки інформації. У наш час усі комп’ютери є електронними, але перший був механічним. Його проект створив у 1833 р. англійський математик Чарльз Беббідж. Усе життя Беббідж присвятив тому, щоб побудувати свою аналітичну машину. Він не зміг це зробити і помер у бідності. Але якщо у наш час за допомогою дуже точних механічних станків виготовити деталі машини Беббіджа та зібрати її, то машина буде працювати.
Перший електронний комп’ютер створено у США в Пенсильванському університеті в 1946 р. Ця ЕОМ називалась ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Calculator): важила 30 тонн, містила 18000 електронних ламп, виконувала 5000 операцій в секунду. ENIAC та усі інші ЕОМ, в яких використовувались електронні лампи – це ЕОМ першого покоління (1940…1955 рр.).
У 1955 р. з’явилось друге покоління ЕОМ. Замість електронних ламп у них використовувались напівпровідники – транзистори (винайдені у 1948 р.). ЕОМ стали менші за розміром, їм потрібно було менше електроенергії, а їх швидкість досягла декількох десятків операцій в секунду. В цей самий час стали використовувати мови програмування.
З 1959 р. електронна промисловість стала виробляти інтегральні схеми (невеликі кристали напівпровідників, які містять декілька тисяч транзисторів). ЕОМ на інтегральних схемах – ЕОМ третього покоління з великою пам’яттю і високою (до декількох мільйонів операцій в секунду) швидкістю.
На початку 70-х років з’явились ЕОМ четвертого покоління, основним елементом яких був мікропроцесор Intel–4004  та інші великі інтегральні схеми (ВІС або чіпи). ВІС – напівпровідниковий кристал з декількома сотнями тисяч транзисторів.
Мікропроцесор – це інтегральна схема, аналогічна за своїми функціями центральному процесору великої ЕОМ. Intel–4004  обробляв одночасно тільки 4 біти інформації, але в 1973 р. фірма Intel випустила 8 бітовий мікропроцесор Intel-8008, а в 1974 р. – його вдосконалену версію Intel-8080, на основі якого в 1974 р. з’явився перший комерційно розповсюджуваний комп’ютер Altair-8080 (виконував ті ж дії, що і велика ЕОМ).
В 1979 р. фірма IBM (International Business Mashines Corporation) – ведуча компанія з виробництва великих ЕОМ – доручила фірмі Microsoft створити персональний комп’ютер (ПК), яка в 1981 р. випустила новий ПК під назвою IBM PC (читається – ай-бі-ем пі-сі). Основним процесором даного ПК було вибрано найновіший тоді 16-розрядний мікропроцесор Intel-8088, використання якого дозволило збільшити потенційні можливості ПК, так як новий мікропроцесор дозволив працювати з 1 Мбайтом пам’яті (всі комп’ютери того часу були обмежені 64 Кбайтами).
Фірма ІВМ РС зробила ПК не єдиним нероз’ємним пристроєм, а забезпечила можливість його збирання з незалежно виготовлених частин. При цьому методи спряження пристроїв з комп’ютером ІВМ РС не тримались у секреті. Цей принцип, який назвали принципом відкритої архітектури і забезпечив успіх ПК ІВМ РС.
У наш час створюються ЕОМ 5-го покоління, які будуть розуміти людську мову: людина буде пояснювати комп’ютеру задачу, а писати програму і розв’язувати задачу комп’ютер буде сам.

Комментариев нет:

Отправить комментарий