Общее·количество·просмотров·страницы

понедельник, 17 января 2011 г.

Поняття апаратного та програмного забезпечення ЕОМ

В комп’ютерній системі два учасника – апаратне і програмне забезпечення. Апаратне забезпечення – це обладнання, яке входить до складу комп’ютера (фізичні пристрої, за допомогою яких людина керує програмами і отримує інформацію від комп’ютера – клавіатура, миша, монітор тощо). Програмне забезпечення – це встановлені на комп’ютері програми.
Взаємодія між учасниками комп’ютерної системи називається інтерфейсом. Взаємодія між різними вузлами – це апаратний інтерфейс, між програмами – програмний інтерфейс, а між апаратурою і програмами – апаратно-програмний інтерфейс.
Інтерфейс (тобто взаємодія) забезпечиться, якщо обидва учасника притримуються загального протоколу. Протокол – це правила, яких повинні дотримуватись два комп’ютера при обміні інформацією.
Розглянемо приклад підключення телевізора до розетки. Телевізор буде працювати при умові отримання енергії з електричної мережі, а взаємодіяти з електричною мережею – при умові дотримання певного протоколу підключення:
  • вилка телевізора повинна підходити до розетки;
  • телевізор повинен бути розрахованим на напругу електромережі.
Телевізор – простий прилад, так як в його протоколі інтерфейсу всього два пункти і обидва відносяться до апаратного інтерфейсу, тобто до фізичного способу підключення. Але і в даному випадку можуть бути проблеми: в Японії телевізор з України працювати не буде, так як там інші розетки і напруга в мережі (тобто інший протокол підключення телевізора).
В комп’ютері апаратний інтерфейс забезпечують виробники обладнання. Вони слідкують, щоб усі вузли  мали однакові роз’єми і працювали з однаковими напругами. Але коли діло доходить до взаємодії між програмами і пристроями чи між різними програмами, то прослідкувати за дотриманням протоколів нікому. Програмісти не знають, яке обладнання стоїть на кожному комп’ютері, а виробники обладнання не знають, з якими програмами йому прийдеться працювати. Узгодженість між програмним та апаратним забезпеченням бере на себе операційна система.

Комментариев нет:

Отправить комментарий